maanantai 1. helmikuuta 2010

Suunnitelmat etenevät ja talossa tapahtuu

Mammutin suunnittelujärjestelmä toimii niin, että aikataulun mukaan itse tarkistetaan hyvissä ajoin kaikki suunnitelmat. Suunnitelmat lähetettiin kotiin tutkittaviksi ja suunnitteluaikataulun mukaan palaute piti antaa tiettyihin päivämääriin mennessä. Mm. sähkösuunnitelman koukeroihin perehtyminen vaati vähän opettelua ja me varasimmekin ajan suunnittelijan kanssa ja kävimme suunnitelmat läpi nokikkain. Muutoksia sähköjen osalta tulikin niin paljon että niiden piirteleminen omatoimisesti piirrustuksiin olisi ollut varmasti suunnittelijoille vaikeaa luettavaa. Myös sauna meni miltei täysin uusiksi. Meillä oli mielessä tietty malli, josta sitten saimme tarjouksen yhdeltä saunafirmalta. Mammutti teki kuitenkin oman tarjouksen omien toimittajien kautta vastaavasta saunasta ja päädyimme siihen. Puustellissa kävimme suunnittelemassa keittiön, kodinhoitohuoneen ja muut kaapistot. K-raudan sisustussuunnittelijan kanssa kävimme läpi kaikki huoneet ja niihin tulevat seinä- ja lattiapintaratkaisut. On yllättävän vaikeaa tehdä suunnitelmia kun on pelkät piirrustukset eikä suunnitelmia voi tehdä valmiissa tilassa kuten vaikka remontoitaessa.
Runsaista muutoksista tuli sitten tietysti lisähintaakin, mutta toisaalta esim. keittiön ratkaisuissa emme halunneet tinkiäkään. Ja hinnan nousuun muutoksien vuoksi oli toisaalta jo ennalta varauduttukin.

Mammutin taloissa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen. Hirren vahvuus 270 mm on markkinoidan paksuin. Talon nurkat voi tehdä perinteisellä ristikolla tai Mammutin omalla lohenpyrstöratkaisulla. Me valitsimme lohenpyrstön, jossa koko hirsikerta on samassa tasossa.



Työt talon sisällä jatkuivat vauhdilla. Rakentajilla oli tavoitteena saada välipohjan katto nopeasti eristettyä ja alakertaan lämmöt päälle, jolloin sokkelin täyttöhiekka alkaa sulamaan ja LVI-miehet pääsevät hommiin.



Samaan aikaan rakentui yläkerran katon eristysten kotelot. Luulisi tarkenevan kun koteloihin tulee melkein puolimetriä puhallusvillaa.



Joulun jälkeen homma jatkui sisällä ja ulkona. Talo alkoi näyttää ulkopuolelta yhä valmiimmalta. Ikkunan puitelaudat ja myykit löysivät paikkansa. Työn jälki on ammattimiesten käsialaa. Hirsihommissa sanotaan olevan tuuman toleranssit ja metallihommissa toleranssit on millin luokkaa. Jurvalaiset mööpelimiehet sanovat, että milli on liikaa, se pitää olla ”justihin”. Epäilen, että nämä Mammutin miehet ovat jurvalaisia.

Peltikatteen laittaminen talvipakkasella on "extreme-laji". Pellit ovat niin liukkaat, ettei pellin päällä pysty olemaan. Peltien nostaminen korkealle katolle on jo suoritus. Parin päivän työ ja katto oli paikallaan.





Lämpöeristeet, puhallusvillat oli laitettu kaikkiin paikkoihin vintillä ja lämmöt alkoivat pitää. Lattian routa oli sulanut ja LVI- ja sähkömiehet valloittivat talon. Sähköjohtoja ja ilmastointiputkia alkoi tulla joka paikkaan. Lattian hiekka oli sulanut ja kuivanut. Viemäreitä pystyttiin myös asentamaan.





Lattian hiekka tasoitettiin laserilla tarkasti määräkorkeuteen, jonka jälkeen hiekan päälle asetetiin lämpöeristeet, styroksit. Styroksien päälle tuli teräsverkot, joihin kiinnitettiin vesikiertolattialämmityksen putkistot.



Nykyaikasen vesikiertolattialämmityksen huonekohtainen lämpötila säädetään eteisen komeroon tulevasta jakotukista.



Takka-leivinuunin alle varattiin riittävän iso alue, joka raudoitettiin niin kuin pommisuoja.



Rakentaminen on edennyt aikataulussa. Lattian valu piti olla vielä tammikuun viime päivinä, mutta kovan pakkasen vuoksi homma jouduttiin siirtämään viikonlopun yli. Valun jälkeen talon sisätilat alkavat muuttamaan muotoaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti